رنگ آکریلیک: کاربرد، نحوه استفاده و انواع رنگ اکریلیک

رنگ اکریلیک یکی از پرکاربردترین انواع رنگها در صنایع و برای مصارف مختلف است. در این مقاله خواهیم گفت که رنگ آکریلیک چیست و چه کاربردهایی دارد.
رنگهای هر محیط میتوانند بصورت ناخودآگاه بر ادراک اطراف ما تأثیر بگذارند. در اتاق جلسه، دفتر یا سالن استراحت، رنگ محیط بر میزان بهرهوری، خلاقیت، خلق و خو و ادراک محیطی کارکنان اثر میگذارد. انتخاب رنگ مناسب برای هر محیط بسته به سلیقه و کاربری محیط میتواند متفاوت باشد. در گذشته، در رنگ آمیزی ساختمان از رنگ های روغنی و پلاستیک بیشتر استفاده میشد، امروزه انواع متنوعی از رنگها مثل رنگ اکریلیک، رنگهایی با خواص نانو، رنگ اکریلیک با اجرای متفاوت مانند پتینه، رنگ کنیتکس، پوشش بلکا و … در بازار وجود دارد. در این مقاله قصد داریم را با یکی از آنها، یعنی رنگ آکریلیک آشنا شویم.
[lwptoc]** این مقاله توسط کاربران ارسال شده و تمام مطالب مطرح شده در آن، لزوما مورد تایید مهندس شهرام یزدی نیست. **
رنگ اکریلیک چیست؟
رنگ آکریلیک رنگی است بر پایه رزینهای امولسیون اکریلیک آب پایه که از دوام و تنوع طرح و رنگ و بافت بسیاری برخوردار است و از دهه 1970 میلادی در بسیاری کشورها برای سطوح داخلی و خارجی ساختمان استفاده میشود . رنگهای آکریلیک تنوع بسیار زیادی دارند و با دارا بودن غلظتهای سودوپلاست و تیکسوتروپ متنوع، معمولا به سرعت خشک میشوند. این گروه از رنگها به دلیل ایجاد بافت مناسب روی سطوح مختلف قابل اجرا هستند.
رنگ های اکریلیک بطور کلی به دو دستهی پایه حلال و پایه آب تقسیم میشوند، که رنگ های حلال پایه کاربریهای صنعتی و آب پایهها کاربری ساختمانی دارند و در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد. پیش از آن، ابتدا نگاهی به مزایا و معایب این دسته از رنگها میاندازیم:
مزایای رنگ اکریلیک:
- رنگ اکریلیک پس از استفاده به سرعت خشک می شود.
- استفاده از آن آسان است.
- قابلیت اجرا در سطوح مختلف بتن ، گچ ، آجر و… دارد.
- انواع غبارگریز آن پس از اجرا گرد و غبار را به خود جذب نمی کند.
- سازگار با محیط زیست است.
- در برابر سایش مقاوم است.
- بوی نامطبوع و حلالهای نفتی سمی ندارد.
- برای استفاده در نمای خارجی و داخلی ساختمان مناسب است.
- غیر قابل اشتعال است.
- در رنگ های اکریلیک برای رقیق شدن، نیازی به فرآورده های نفتی نیست.
- در برابر نور خورشید مقاوم است.
- در برابر رطوبت مقاوم است.
نحوه شستشوی رنگ اکریلیک:
تمیز کردن و شست و شوی رنگ اکریلیک بسیار شبیه رنگ روغنی است.برای شست و شوی این دسته از رنگها، برخلاف رنگ پلاستیک که فقط از یک دستمال نمدار لطیف، (بدون آغشته کردن به مواد شوینده و سفید کننده)، استفاده میکنند، میتوانید از انواع شوینده ها و مواد پاک کننده استفاده نمایید.
معایب رنگ اکریلیک
- براقیت نسبی کمتری نسبت به رنگهای روغنی دارند.
- در صورت استفاده از رنگ های پلاستیک بعنوان زیرسازی، قابلیت شستوشوی رنگآکریلیک، تا حد زیادی کاهش می یابد و احتمال پوسته شئن نیز دارد.
- برای نقاشی با رنگ اکریلیک ، بهنرست از غلطک یا پمپ رنگ پاش استفاده کرد، زیرا در صورت استفاده از قلموی نقاشی ، احتمال بجا ماندن خط قلمو وجود دارد.
کاربرد رنگ آکریلیک
همانطور که در قسمت مزایای رنگ اکریلیک اشاره شد ،این دسته از رنگ ها به دلیل داشتن غلظت بالا قابلیت ایجاد پوشش مناسب در سطوح مختلف گچی ، آجری ، سیمانی،اردواز ، چوب را دارند.از این رنگ برای رنگ آمیزی داخل و خارج ساختمان های مسکونی و دولتی ، طراحی اتاق خواب ، دفاتر اداری ، مطب ها و.. استفاده می شود.
نحوه استفاده از رنگ اکریلیک
در این بخش به طور خلاصه با نحوهی استفاده از رنگ آکریلیک آشنا میشویم.اما در ابتدا باید توجه کنید که پیش از اعمال رنگ اکریلیک باید سطوح مختلف را با شیوههای متفاوت برای رنگ آمیزی آماده کنید. پس ابتدا به نحوه ی آماده سازی سطوح مختلف گچی، سیمانی، بتنی میپردازیم.
آماده سازی دیوار گچی پیش از استفاده از رنگ اکریلیک
اگر دیوار مورد نظر به تازگی گچ کاری شده است، پیش از رنگ آمیزی باید از خشک بودن گچ دیوار اطمینان حاصل کنید. معمولا روی سطح دیوارهای گچی پس از خشک شدن شوره تشکیل می شود. برای از بین بردن این شوره، باید با استفاده از ترکیب آب و سرکه، شورههای دیوار گچی را پاک کنید.
دوم سطح را تا حد ممکن از غبار و گرد و خاک پاک کنید.
سوم یک لایه پرایمر اکریلیک را بدون افزودن هیچ ماده ای بعنوان آستری و مستقیما با قلمو یا غلطک یا اسپری اجرا نمایید . پرایمرهای مرغوب اغلب آماده مصرف هستند.
چهارم مانند اجرای رنگ روغنی سطح را تا حد لزوم بتونه و صافکاری نمایید.
پنجم حالا نوبت آستری و رویه رنگ است که با غلطک و اسپری بشکلی عالی امکان پذیر است.
آماده سازی سطوح بتنی و سیمانی پیش از استفاده از رنگ اکریلیک
در مورد سطوح سیمانی هم پیش از رنگ آمیزی باید از خشک بودن سطوح اطمینان حاصل کنید.
اول اگر سطح سیمانی مورد نظر آلوده به کثیفی باشد ، پیش از رنگ آمیزی باید برطرف شود.برای از بین بردن شوره و گرد و خاک دیوارهای بتنی می توانید از محلول جوهر نمک و آب استفاده کنید. محلول را به نسبت 85 درصد آب، 15 درصد جوهر نمک غلیظ تهیه کنید. سپس سطح دیوار را با این محلول آغشته کرده و 15 دقیقه زمان داده تا اثر کند. سپس سطح دیوار را با آب بشورید. پس از خشک شدن می توانید عملیات نقاشی را آغاز کنید.
دوم یک لایه پرایمر اکریلیک را بدون افزودن هیچ ماده ای بعنوان آستری و مستقیما با قلمو یا غلطک یا اسپری اجرا نمایید. پرایمرهای مرغوب اغلب آماده مصرف هستند.
سوم مانند اجرای رنگ روغنی سطح را تا حد لزوم بتونه و صافکاری نمایید.
چهارم حالا نوبت آستری و رویه رنگ است که با غلطک و اسپری بشکلی عالی امکان پذیرست. بعد ار اینکه رنگ آمیزی را کامل اعمال کردید، برای پوشش مجدد، چند ساعت صبر کنید.
نکات زیر را در هنگام استفاده از رنگ آکریلیک رعایت کنید:
- پیش از استفاده، به خوبی رنگ ها را هم بزنید.
- حتما از خشک بودن سطح اطمینان حاصل کنید.
- در هوای خیلی مرطوب(رطوبت بالا80 درصد )رنگ آمیزی نکنید.
- بهتر است در محدوده ی دمایی نرمال 10 تا 35 درجه، رنگ آمیزی را انجام دهید.
- برای هم رنگ کردن، فقط از مادر رنگ اکریلیک استفاده کنید.
- اگر لباستان آغشته به رنگ اکریلیک شد، سریعا با آب گرم و صابون بشویید، چون پس از خشک شدن لکه این رنگ برطرف نمیشود.
انواع رنگ اکریلیک
همانطور که در بالا اشاره شد رنگ اکریلیک به دو دسته ی پایه آب و پایه حلال تقسیم می شود.که در ادامه با هر کدام از آنها مختصرا آشنا می شویم.
رنگ اکریلیک پایه آب
همانطور که از نام این رنگ پیداست، رزین اصلی آن در محیط امولسیون آبی تولید شده است و برای رقیق کردن آن از آب استفاده میشود. رنگ اکریلیک پایه آب دوستدار محیط زیست بوده و دامنهی کاربردی وسیعی دارند. قیمت رنگهای اکریلیک پایه آب با توجه به شرکت سازنده، وزن و نوع رنگ (مات، نیمه براق، براق) متغیر میباشد.
رنگ اکریلیک پایه حلال
رنگ های اکریلیک حلال پایه بر اساس رزین هایی اکریلیکی هستند که در محیط یک حلال آلی – نفتی – تولید شده اند . این رزین ها از سختی و براقیت بیشتری برخوردارند و برای کاربریهای مختلف صنعتی از جمله رنگ ترافیکی و رنگ تعمیراتی اتومبیلی و کاربریهای صنعتی استفاده می شوند .
حلال رنگ اکریلیک چیست؟
همانطور که اشاره شد رنگ های اکریلیک به دو دسته ی پایه آب و پایه حلال نفتی تقسیم میشوند. امروزه بیشتر رنگ های اکریلیک موجود در بازار پایه آب هستند. به این معنی که حلال این رنگ ها یا بهتر بگوئیم رقیق کننده آنها آب بوده و برای رقیق کردن به نسبت مناسب باید آن ها را در آب رقیق کنید. نسبت توصیه شده توسط شرکت های سازنده، چهار قسمت رنگ، با یک قسمت آب میباشد. برای رنگ های اکریلیک که بر پایه حلال نفتی هستند، تینرهای مخصوصی وجود دارد، که از آن ها بعنوان حلال این رنگ ها استفاده میشود.
رنگ اکریلیک براق چیست؟
همانطور که اشاره شد، رنگهای اکریلیک از لحاظ براقیت و انعکاس نور، به سه دستهی براق، نیمه براق و مات تقسیم میشوند. نوع براق رنگ اکریلیک به دلیل داشتن افزودنیهای خاص و پیگمنتها در ترکیب خود، تفاوت های ظاهری خاصی با انواع دیگر رنگها دارد. طول عمر و کیفیت پوشش دهی رنگ اکریلیک براق نسبت به نوع مات بالاتر بوده و شستوشوی آن(با روش گفته شده ) راحتتر است.
پاره ای از رنگ های اکریلیک با کمک نانو ذرات نقره یا مس و تیتانیوم خاصیت آنتی باکتریال دارند و از رشد هر گونه قارچ و باکتری روی سطح رنگ آمیزی شده جلوگیری میکنند. به دلیل داشتن ویژگیهای گفته شده، رنگ اکریلیک به یکی از گزینه های مناسب برای ساخت رنگ و رنگ آمیزی ساختمان تبدیل شده است.
رنگ اکریلیک برای نقاشی چیست؟
رنگهای اکریلیک علاوه بر موارد گفته شده در هنر نقاشی نیز استفاده می شوند. رنگ اکریلیک نقاشی از نوع پایه آب بوده، و در ترکیب آن از پلیمرها برای چسباندن رنگندانه ها در کنار هم استفاده شده است. استفاده از این رنگها به نسبت رنگ های دیگر آسانتر بوده و برای نقاشی روی سطوح مختلف، با اندازه های مختلف مناسب می باشند. رنگ اکریلیک به دلیل تطبیق پذیری، دوام، کیفیت، چسبندگی روی بوم و سمیت کم(نداشتن حلال نفتی)، برای کارهای هنری گزینه ی مناسبی است. آنچه در مورد رنگ اکریلیک معمولی قابل توجه است زمان خشک شدن سریع آن است. از آنجایی که این رنگ به سرعت خشک می شود، یک هنرمند می تواند در چندین لایه متوالی بدون بهم خوردن رنگ ها نقاشی کند.
رنگ اکریلیک وستا چیست؟
وستا یکی از نامهای آشنا در زمینهی تولید رنگهای نقاشی است. شرکت کانادایی وستا در سال 1995 فعالیت خود را در زمینه ی تولید رنگ های مختلف نقاشی آغاز کرد. گستره وسیع و تنوع محصولات وستا، ارتباط با اساتید و هنرمندان این حوزه برای بهره مندی از تجربیات آنها، تلاش مستمر برای ارتقای کیفیت محصول، به کارگیری کارشناسان خبره برای طراحی و بسته بندی به وستا کمک کرده است تا اعتماد مشتریان را به خود جلب کند. رنگ اکریلیک وستا یکی از محصولات پر طرفدار این شرکت در بین هنردوستان می باشد. این محصول با تنوع فراوان در تعداد رنگ و حجم های مختلف(21، 37، 75، 250 میلی لیتری)، برای هنرمندان آماتور تا حرفه ای قابل استفاده است.
رنگ اکریلیک چرم چیست؟
یکی دیگر از کاربردهای خاص رنگهای اکریلیک استفاده از آنها در مراقبت و نگه داری از محصولات چرمی است. محصولات چرمی، پس از مدتی استفاده جلا و جذایت خود را از دست داده و در صورت مراقبت نکردن، مستهلک و کدر میشوند. رنگ آمیزی چرم به شما این امکان را می دهد، که منسوجات خود را پس از مدتی استفاده، به حالت اول برگردانید. برای رنگ آمیزی سطوح چرمی ابتدا باید با استفاده از الکل و برس مخصوص، گرد و غبار و چربی را از سطح چرم پاک کنیم. در مرحله ی بعد با استفاده از پارچهی مرطوب، سطح مورد نظر را دستمال بکشید. رنگ اکریلیک مخصوص چرم را با نسبت یک به یک با آب مخلوط کرده و با استفاده از برس روی سطح چرم بکشید. پس از اتمام رنگ آمیزی چندساعت زمان لازم است تا سطح چرم خشک شود، سپس سطح مورد نظر را به خوبی مالش دهید.
پس از خشک شدن، فرآیند رنگ آمیزی را برای ایجاد پوشش مناسب را تکرار کنید. بعضی از سطوح ممکن است چندین بار نیاز به رنگ آمیزی داشته باشند. بین مراحل مختلف رنگ آمیزی تنفس چند ساعته برای خشک شدن سطح و مالش چرم را فراموش نکنید.
رنگ اکریلیک روی چوب چیست؟
همانطورکه پیشتر اشاره شد رنگهای اکریلیک قابل استفاده در سطوح مختلف بتنی، سیمانی، گچی، چوبی، اردواز و غیره هستند. براینقاشی روی چوب می توانید از انواع مختلف رنگهای اکریلیک برپایهی آب استفاده کنید. رنگ آمیزی روی سطوح چوبی، مانند سطوح چرمی مراحل مختلفی دارد. برای گرفتن نتیجه ی مناسب ابتدا آلودگی و گرد و غبار را از سطح چوبی مورد نظر پاک کنید. پس از اینکار با استفاده از سمباده ی مناسب، سطح چوب را یکدست و یکنواخت کنید. سپس با استفاده از قلموی نازک یک لایه ی پرایمر مخصوص را(در صورت نیاز دو لایه) روی سطح چوب اعمال کنید. بعد از خشک شدن پرایمر، میتوانید رنگ آمیزی با رنگ آکریلیک آغاز کنید.
رنگ اکریلیک دیوار چیست؟
رنگ های اکریلیک پایه ی آب برای رنگ آمیزی دیوارهای مختلف گچی، آجری، بتنی، قابل استفاده هستند. مراحل استفاده از این رنگ ها برای دیوارهای گچی و بتنی در بخش های قبلی مقاله امده است.
رنگ اکریلیک سفید چه کاربردی دارد؟
به طور کلی رنگ سفید، یکی از رنگ های پر طرفدار در طراحی دکور داخلی و نمای بیرونی ساختمان است. رنگ اکریلیک سفید به نوعی نماینگر پاکی و سادگی است، و برای فضاهای مختلفی مثل مطب پزشکی، کتابخانه، اتاق خواب، پذیرایی،آشپزخانه و همچنین برای نمای بیرونی ساختمان های مسکونی و اداری کاربرد دارد.
آیا نقاشی با رنگ اکریلیک امکان دارد؟
بله، همانطور که در بخش های قبلی اشاره شد، رنگ اکریلیک نقاشی بر پایه آب بوده و به دلیل ویژگیهایی مثل، تنوع فراوان، کیفیت قابل قبول، سمیت کم و خشک شدن سریع طرفدارن زیادی را در عرصه نقاشی به خود جذب کرده است.
برای خرید رنگ اکریلیک ساختمان به کجا مراجعه کنیم؟
امروزه رنگهای اکریلیک به دلیل سهولت در استفاده و محاسن بسیار زیاد طرفداران زیادی را به خود جذب کرده و تبدیل به پایه ی ثابت فروشگاه های رنگ فروشی و مصالح ساختمانی شده اند. شرکتها و فروشگاههای معتبری نیز وجود دارند که اقدام به عرضه و فروش محصولات خود به صورت اینترنتی میکنند. برای خرید رنگ اکریلیک ساختمانی کافی است به مصالح و رنگ فروشیهای محل سکونت خود مراجعه کنید. همچنین می توانید، این محصولات را به صورت آنلاین و از فروشگاههای اینترنتی خریداری کنید.
سوالات متداول درباره رنگ آکریلیک
در این مقاله سعی کردیم، بصورت جامع و مختصر با دنیای رنگهای اکریلیک آشنا شویم. در بخش پایانی به سوالات رایج مخاطبان در این زمینه میپردازیم:
رنگ آکریلیک چیست؟
رنگی است بادوام و درخشندگی بالا که در گذشته بیشتر برای رنگ آمیزی خودرو به کار میرفت، ولی امروزه به دلیل تنوع و کیفیت بالا، در طراحی نمای داخلی و بیرونی ساختمان، رنگ آمیزی چوب و چرم و همچنین در هنر نقاشی استفاده میشود.
رنگ اکریلیک به انگلیسی چیست؟
به رنگ اکریلیک در زبان انگلیسی Acrylic Paint یا Acrylic Color گفته میشود.
سخن پایانی
امروزه رنگ های اکریلیک نقش مهمی در صنعت دکور و نقاشی ساختمان ایفا میکنند. برای داشتن دکوری جذاب و دلنشین در منزل یا دفتر کار، شناخت برندهای معتبر تولیدکننده رنگ اکریلیک و انواع آن امری ضروری است.
** این مقاله توسط کاربران ارسال شده و تمام مطالب مطرح شده در آن، لزوما مورد تایید مهندس شهرام یزدی نیست. **
1 Comment
Join the discussion and tell us your opinion.